Poză cu un cuplu în pat cărora li se vad doar tălpile și picioarele încrucișate.

Un subiect tabú pentru unii dintre noi și o plăcere pentru cei fără inhibiții, sexul în timpul menstruației reprezintă, fără dar și poate, o parte naturală a vieții și a relațiilor intime. Știm deja că gusturile și preferințele nu se discută, însă astăzi vom pune în balanță argumentele pro și contra.

Există multe mituri și concepții greșite legate de sexul la menstruație, unul dintre ele fiind că este neigienic sau nesănătos. Realitatea este că sexul menstrual este perfect normal și că, probabil, este practicat de mult mai mulți oameni decât îți dai seama; iar cu cât vorbim mai mult despre acest subiect, cu atât mai mult putem elimina stigmatul ce gravitează în jurul lui.

PROS

  • Ameliorează crampele menstruale

    Primele zile de menstruație nu sunt cele mai strălucite, dat fiind că ne confruntăm cu diverse simptome care ne pot strica buna dispoziție, printre care și crampele. Crampele se definesc prin contracția uterului, iar o activitate sexuală în această perioadă funcționează ca o alinare a durerii. Așadar, un orgasm care îți va relaxa mușchii uterului și te va elibera de acest disconfort este binevenit.

    Să nu uităm că sexul stimulează eliberarea unor „hormoni ai fericirii” care contribuie la înlăturarea durerii și conferă o stare bine, mai precis endorfinele.

  • Reducerea perioadei menstruale

    Nu, nu este nicio magie la mijloc! Dacă îi oferi corpului tău ce are nevoie, atunci și el te va răsplăti cu o perioadă mai scurtă de menstruație, explicația fiind că toate contracțiile musculare din timpul orgasmului ajută la o eliminare mai rapidă a conținutului uterin.

  • Creșterea apetitului sexual

    În timpul menstruației, hormonii noștri pare că s-au luat de mână și au început să joace hora. Astfel, fluctuațiile hormonale din această perioadă se răsfrâng asupra libidoului și putem simți o dorință sexuală mai mare decât în mod normal.

  • Lubrifiere naturală

    Te-am convins că merită să încerci sexul menstrual, dar acum îți faci griji că nu ai mai lubrifiant? Ei bine, corpul tău este cu un pas înainte deoarece în perioada menstruației beneficiezi de o lubrifiere naturală.

CONS

  • Sexul menstrual nu este o metodă contraceptivă

    Un alt mit pe care îl auzim des este că nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației, dar acest lucru nu este întru totul adevărat. Adevărul este că în această perioadă ești mai puțin fertilă comparativ cu perioada ovulației, însă acest lucru nu elimină total șansele de a rămâne însărcinată. Explicația este că unele femei ovulează mai repede, iar spermatozoizii pot supraviețui în corpul unei femei până la 5 zile. Așadar, dacă vrei să eviți o sarcină nedorită, cea eficientă metodă contraceptivă este folosirea prezervativului.

  • Bolile cu transmitere sexuală nu țin cont de menstruație

    Bolile cu transmitere sexuală nu pleacă în vacanță în timpul menstruației tale. Cu sau fără menstruație, orice sex cu penetrare neprotejat reprezintă un risc în contactarea bolilor cu transmitere sexuală sau infecțiilor. Viruși precum HIV pot fi prezenți în sângele menstrual, motiv pentru care este esențial să folosești un prezervativ pentru a reduce riscul de infectare. De asemenea, în cazul în care folosești jucării sexuale, igienizează-le bine înainte și după utilizare.

  • Număr limitat de poziții

    Sexul în timpul menstruației poate părea un deranj destul de mare mai ales când ai așternuturi noi, iar gravitația lucrează împotriva ta. Înțelegem că te poți simți inconfortabil, mai ales când nu există o gamă largă de poziții prin care să eviți o posibilă scurgere de sânge, însă mai puține poziții, nu înseamnă mai puțină plăcere! Misionarul este cea mai sigură poziție din perspectiva curățeniei, dar cu un prosop închis la culoare poziționat pe așternut, ai rezolvat orice problemă. O altă variantă prin care te poți bucura de sexul în această perioadă fără a plânge de milă cearceafurilor este o sesiune intimă în duș.

Acum că am prezentat fiecare aspect al sexului în timpul menstruației, te lăsăm pe tine să decizi în ce direcție se înclină balanța. Indiferent dacă te simți sau nu curioasă să încerci această experiență, este esențial de înțeles că menstruația și dorința sexuală în această perioadă sunt perfect normale și merită comunicate deschis cu partenerul. La finalul zilei, sexul este un moment intim și relaxant în care petreci timp cu partenerul tău sau cu tine, deci nu lăsa rușinea să fie un obstacol în calea plăcerii!

Nicio metodă de contracepție nu oferă protecție de 100% împotriva sarcinii, HIV sau bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală.
Informațiile din acest articol nu reprezintă sfaturi medicale. Vă rugăm să vă adresați medicilor sau farmaciștilor dacă aveți nevoie de informații suplimentare.

Surse:

  1. https://www.ippf.org/blogs/period-sex/
  2. https://flo.health/menstrual-cycle/sex/sexual-health/sex-on-period