Poză cu femeie în pat, dormind.

Sexul este o parte firească a vieții noastre și poate fi o experiență minunată și foarte plăcută. Cu toate acestea, protecția este un subiect crucial și nu trebuie neglijat. În timp ce sexul îți poate aduce satisfacție, acesta poate veni și cu anumite riscuri, cum ar fi contactarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) și a sarcinilor nedorite.

Deși prezervativul este cea mai eficientă metodă de protecție, eliminând aceste riscuri, nu întotdeauna se întâmplă să avem unul pregătit pentru momentele intime cu partenerul. Intensitatea dorinței sexuale ne face uneori să renunțăm la rațiune, știind că după ne putem baza cu încredere pe buna noastră prietenă, pastila de a doua zi. Însă de câte ori putem apela la aceasta și în ce interval de timp? Astăzi o vom cunoaște mai bine.

Ce este pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență, ce poate fi utilizată pentru a preveni o sarcină nedorită după un act sexual neprotejat sau în cazul eșecului metodelor contraceptive obișnuite, cum ar fi situațiile în care prezervativul s-a rupt sau a alunecat.

Această pastilă conține o doză ridicată de hormoni, cel mai frecvent levonorgestrel, care poate preveni sau întârzia ovulația, ceea ce face ca fertilizarea să nu se întâmple sau să fie mai puțin probabilă.

Este important de menționat faptul că pastila de a doua zi nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală și nu trebuie utilizată ca o metodă de contracepție regulată. De asemenea, aceasta are o eficiență de peste 95%, însă nu garantează evitarea sarcinii nedorite.

Când putem apela la pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este recomandată pentru administrare cât mai curând posibil după actul sexual neprotejat, de preferință în primele 72 de ore. Cu cât este luată mai devreme, cu atât eficacitatea sa este mai mare, de aceea primele 24 de ore de la actul sexual sunt cele mai importante. Totuși, pastila de a doua zi trebuie tratată ca o soluție de urgență și nu ar trebui luată mai des de două ori pe an.

De ce nu pot folosi pastila de a doua zi în fiecare lună?

Atunci când iei mai multe pastile contraceptive de a doua zi într-un interval scurt de timp, acest lucru te poate afecta în mai multe moduri. În primul rând, deoarece aceste pastile conțin o doză ridicată de hormoni, îți pot perturba echilibrul hormonal natural al corpului. De aici există posibilitatea ca o serie de efecte secundare neplăcute, cum ar fi greața, vărsăturile, durerile de cap, oboseala, modificări ale ciclului menstrual sau sângerări neașteptate, să apară.

De asemenea, administrarea repetată a pastilei de a doua zi poate crește riscul de sarcini extrauterine, care pot fi periculoase pentru sănătatea ta. Acestea pot apărea atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, în loc să se dezvolte în interiorul său, și pot necesita intervenții medicale de urgență.

În plus, administrarea frecventă a pastilelor de a doua zi poate afecta și eficiența contracepției pe termen lung. În loc să fie utilizate ca metodă de prevenire a sarcinii în mod regulat, aceste pastile ar trebui să fie considerate doar o opțiune de urgență, atunci când celelalte metode de contracepție au eșuat sau nu sunt disponibile.

Deși pastila de a doua zi vine cu mari avantaje, aceasta trebuie utilizată responsabil și cel mai bine pentru tine ar fi să o iei la recomandarea medicului specialist, mai ales dacă nu este prima dată când o folosești.

Nicio metodă de contracepție nu oferă protecție de 100% împotriva sarcinii, HIV sau bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală.
Informațiile din acest articol nu reprezintă sfaturi medicale. Vă rugăm să vă adresați medicilor sau farmaciștilor dacă aveți nevoie de informații suplimentare.

Surse:

  1. https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/pastila-de-doua-zi-ce-este-cum-se-administreaza-si-ce-contraindicatii-are
  2. https://www.medlife.ro/articole-medicale/pastila-de-doua-zi-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-contraceptia-de-urgenta
  3. https://www.springfarma.com/blog/mituri-despre-pilula-de-a-doua-zi-ce-sa-faci-si-ce-sa-nu-faci.html