Poză cu o femeie în pat ce își acoperă fața cu mâinile.

Astăzi răsfoim enciclopedia sexului și vedem la ce pagini mai nimerim pentru a culege informațiile de care avem nevoie. O luăm în ordine alfabetică și răspundem rând pe rând la întrebările care ne-au ieșit în cale de-a lungul timpului.

  • LITERA A

    Anticoncepționale – da sau ba?

    Anticoncepționalele reprezintă o metodă contraceptivă populară, utilizată de femeile din întreaga lume pentru a preveni sarcinile nedorite. Pilulele anticoncepționale pot fi administrate începând cu vârsta de 15 ani sau odată cu apariția primei menstruații. Cu toate acestea, înainte de a începe acest tratament, îți recomandăm să consulți un medic ginecolog care îți va recomanda analizele necesare și îți va prescrie categoria de pastile potrivită pentru tine.

    Pe lângă prevenirea sarcinilor, tratamentul cu anticoncepționale prezintă beneficii suplimentare precum: reglarea ciclului menstrual neregulat, flux menstrual redus, diminuarea durerilor menstruale (uneori, durerile provocate de endometrioză sunt severe în perioadele menstruale), ameliorarea acneei și a sindromului de ovare polichistice, scăderea incidenței cancerelor ovariene și de col uterin, creșterea densității osoase și reducerea riscului de anemie.

    Totul pare roz și frumos până aici, nu? Ei bine, orice sabie are două tăișuri, de aceea nu putem ignora dezavantajele acestor pilule. În primul rând, pilula contraceptivă trebuie administrată zi de zi fără excepție. Strictețea administrării stă la baza eficacității anticoncepționalelor. Astfel, fiecare zi în care ai uitat să-ți administrezi pilula scade eficacitatea tratamentului și crește considerabil șansele de a rămâne însărcinată. În al doilea rând, anticoncepționalele nu te scapă de riscul de a contacta boli cu transmitere sexuală; în acest caz, singura alternativă viabilă rămâne prezervativul. Nu în ultimul rând, asemenea oricărui medicament, pilulele contraceptive pot provoca efecte secundare. Printre acestea se numără sângerările între menstruații, senzația de greață, sensibilitatea la nivelul sânilor și modificările stării de dispoziție.

  • LITERA E

    Efectele abstinenței

    Pe lângă momentul de relaxare, detașare și plăcere de care te bucuri în timpul actului sexual, o viață sexuală activă vine la pachet și cu beneficii pentru minte și corp. În acest caz vorbim despre îmbunătățirea sistemului imunitar, reducerea tensiunii arteriale, scăderea semnificativă a nivelului de stres dar și scăderea riscului de evenimente cardiovasculare. În cazul întreruperii vieții sexuale, abstinența poate conduce la dereglări hormonale, diminuarea libidoului, atrofia vaginală, insomnie sau chiar instalarea anxietății și a atacurilor de panică.

  • LITERA I

    Impactul primei experiențe sexuale asupra menstruației

    Într-adevăr, începerea vieții sexuale este un moment important în viața oricărei fete, care aduce numeroase schimbări în organism, chiar și din punct de vedere hormonal. Dereglările hormonale sunt principalele motive pentru care te poți confrunta cu lipsa menstruației sau a iregularității acesteia. Un alt motiv ar putea fi, de altfel, și tratamentele cu anticoncepționale, care vor impacta, la început, sau pe tot parcursul tratamentului, regularitatea ciclului menstrual. Dacă folosești metode contraceptive, nu ar trebui să îți faci griji pentru apariția unei sarcini care să cauzeze lipsa menstruației. Șansele unei sarcini obținute în urma contactelor sexuale protejate sunt extrem de mici.

  • LITERA P

    Planul B – când ne lasă la greu?

    Planul B, cunoscut și sub numele de pilula de a doua zi, reprezintă o metodă contraceptivă de urgență utilizată după un contact sexual neprotejat sau în cazul în care altă metodă contraceptivă a eșuat. Eficiența pilulei de a doua zi poate varia în funcție de momentul administrării și de respectarea instrucțiunilor de utilizare. Cu cât este administrată mai devreme după contactul sexual neprotejat, cu atât este mai eficientă. În general, pilula are o eficiență estimată între 75% și 89% în prevenirea sarcinilor nedorite. Totuși, există câteva situații în care eficacitatea sa poate fi afectată.

    Planul B acționează în primul rând prin întârzierea sau prevenirea ovulației. Dacă te afli în perioada ovulației înainte de a administra pilula, atunci este posibil să rămâi însărcinată. Totodată, cu cât trec mai multe ore sau zile de la contactul sexual neprotejat până la administrarea pilulei de a doua zi, cu atât scade eficacitatea acesteia; de aceea este important să o iei în primele 24 de ore. Alte situații care influențează dramatic eficacitatea pilulei este interacțiunea cu alte tratamente medicamentoase. În cazul în care experimentezi vărsături și elimini pilula de a doua zi, atunci va trebui să repeți doza. De asemenea, pilula de a doua zi nu funcționează ca o pilulă abortivă, deci nu va avea efect dacă ești deja însărcinată. Pentru sfaturi de natură medicală, îți recomandăm să apelezi la ajutorul unui specialist (medic ginecolog).

  • LITERA V

    Te poți considera virgin dacă nu ai experimentat sexul prin penetrare?

    Virginitatea este un subiect controversat și totodată complex, a cărui definiție fluctuează în funcție de cultură și context social. Dintr-o perspectivă generală, o persoană virgină este o persoană care nu a întreținut niciodată relații sexuale. Majoritatea oamenilor sunt de părere că prima experiență a sexului prin penetrare sau „ruperea” himenului reprezintă pierderea virginității.

    Himenul este o membrană subțire și flexibilă care acoperă parțial deschiderea interioară a vaginului. Ruperea himenului poate surveni nu doar în urma unei prime penetrări, ci poate fi rupt în urma activităților fizice sau prin utilizarea tampoanelor. Pe scurt, nu constituie un reper după care să ne orientăm. Totodată, acest mod de a defini pierderea virginității nu este tocmai corect pentru că invalidează preferințele și experiențele sexuale trăite de mulți oameni, excluzând celelalte tipuri de sex, precum sexul oral, sexul anal sau masturbarea. Putem cataloga persoanele lesbiene, homosexuale, bisexuale sau pansexuale care nu au experimentat penetrarea vaginală ca fiind virgine? Din punct de vedere al standardului convențional, da, însă din prisma explorării sexului, nu. Indiferent de sexualitatea sau orientarea ta, sexul și plăcerea îți aparțin și tu ești cel mai în măsură să găsești răspunsul potrivit. Mai important este să nu te stresezi cu acest gând deoarece virginitatea este un concept extrem de subiectiv care depinde exclusiv de experiențele tale.

Nicio metodă de contracepție nu oferă protecție de 100% împotriva sarcinii, HIV sau bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală.
Informațiile din acest articol nu reprezintă sfaturi medicale. Vă rugăm să vă adresați medicilor sau farmaciștilor dacă aveți nevoie de informații suplimentare.

Surse:

  1. https://www.sanador.ro/10-intrebari-frecvente-despre-anticonceptionale
  2. https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-este-endometrioza-si-cum-se-trateaza-dr-voicu-simedrea
  3. https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/what-are-the-benefits-of-the-birth-control-pill
  4. https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/sex/virginity
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/signs-that-plan-b-didnt-work
  6. https://www.plannedparenthood.org/learn/morning-after-pill-emergency-contraception/whats-plan-b-morning-after-pill
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321316#complications