Poză cu femeie cu bandaj pe braț cu inscripția HPV.

În timp ce pe lista celor mai plăcute activități, sexul poate câștiga titlul de popularitate, pe cea a bolilor cu transmitere sexuală distincția se acordă HPV-ului. HPV-ul a căpătat popularitate nu pentru plăcerea pe care o aduce, ci pentru că aproximativ 80% din populația lumii contactează acest virus o dată în viață. Putem spune că acest virus este unul călător, dar cum ar fi să ne protejăm și să nici nu-i deschidem atunci când apare cu bagajele făcute la ușa noastră?

Pentru început să clarificăm ce este HPV-ul. HPV (Virusul Papiloma Uman) constituie o infecție virală care determină leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite părți ale organismului. Mai concret, HPV este un virus ce produce fie leziuni precanceroase (displazii), fie diferite tipuri de negi, precum negii genitali (condiloame) care se găsesc în vagin, în colul uterin, pe vulvă, pe penis, în zona anusului, în rect sau în uretră.

Cum se transmite?

Virusul HPV se transmite în timpul actului sexual neprotejat de orice tip, prin contact direct, piele pe piele, sau prin atingerea zonelor genitale infectate. Infecția cu HPV poate fi transmisă atât de bărbați, cât și de femei, iar negii (verucile) sunt cei mai contagioși dată fiind răspândirea prin simpla atingere.

Acum că știm exact cum se transmite, trebuie să acordăm atenție și factorilor de risc ce pot facilita infectarea cu virusul. Numărul de parteneri sexuali joacă un rol important în infectarea cu HPV. Indiferent că ești sau nu genul de persoană care se bucură de experiențe inedite cu parteneri multipli, HPV-ul nu ar trebui să-ți strice distracția. De aceea, oricât de multă lume ai fi dornic să cunoști, nu uita de asul din buzunar – prezervativul.

Alți factori de risc pot fi vârsta, un sistem imunitar slăbit, dar și diverse leziuni la nivelul pielii (spre exemplu: epilarea cu lamă în zonă intimă).

Care sunt pericolele HPV-ului?

HPV este un virus complex cu multiple tulpini, astfel că o parte din acestea sunt și cancerigene. Cu cât aceste tulpini persistă mai mult în organism, cu atât crește riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin sau a cancerului anal. Mai exact, tulpinile HPV 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 50% din cancerele vaginal, vulvar, penial, tulpina HPV 16 fiind cel mai des implicată în cancerul anal.

La ce simptome să fim atenți?

Problema cu acest tip de virus timid și scump la vedere este că, de cele mai multe ori, nu este vizibil prin semne și simptome. Totodată, în funcție de tulpina HPV contactată, sistemul imunitar poate elimina virusul de la sine în aproximativ 2 ani. Pe de altă parte, cel mai frecvent simptom al virusului sunt negii genitali, ce apar sub forma unor mici umflături cărnoase pe piele în orice parte a corpului.

Nu trebuie să intrăm în panică pentru că, pe cât de contagioși sunt, pe atât de inofensivi se prezintă, și pot apărea la câteva săptămâni, luni sau chiar ani după infectarea cu HPV. Formele de HPV cu risc ridicat sunt cele care trebuie să ne îngrijoreze dat fiind că nu provoacă simptome până în momentul în care încep să progreseze spre cancer.

Cum putem reduce riscul de infectare?

  • Testul Babes-Papanicolau în cazul femeilor, acestora le este recomandată testarea Babeș-Papanicolau, în mod regulat, pentru a putea detecta virusul și pentru a preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.
  • Sexul protejat – deși nu acoperă în totalitate zona genitală, utilizarea prezervativului reduce semnificativ riscul de infectare cu HPV
  • Limitarea numărului de parteneri sexuali
  • Menținerea unei alimentații sănătoase și a unor măsuri de igienă normale pentru un sistem imunitar puternic

În cazul în care ești deja infectat cu HPV, atât tu cât și partenerul tău trebuie să urmați tratamentul recomandat de medicul specialist.

Vaccinul HPV, inamicul virusului?

Cea mai eficientă și sigură prevenție în cazul acestui virus este chiar vaccinarea anti-HPV care reduce semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin. Vaccinarea poate fi începută încă de la vârsta de 9 ani.

În momentul de față vaccinarea anti-HPV este gratuită doar pentru fetele cu vârsta cuprinse între 11 și 18 ani și se administrează doar la cerere de la medicul de familie. Totodată, atât femeilor, cât și bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 – 45 ani le este recomandată vaccinarea anti-HPV, însă în cazul lor vaccinul este contra cost. Vaccinul anti-HPV constă într-o serie de trei doze ce se administrează la perioade de 2-6 luni în funcție de doză. Acesta se poate procura de la farmacii prin pre-comandă în cazul celor contra-cost.

De reținut este că vaccinul nu tratează sau vindecă virusul, dacă ești deja infectat, ci doar poate să protejeze de o contaminare viitoare cu o altă tulpină.

La finalul zilei, HPV-ul este o boală cu transmite sexuală, iar dacă nu vrei să te împrietenești cu ea, îți recomandăm să o ții la distanță purtând prezervativ. Totuși, dacă se întâmplă ca aceasta să-ți treacă pragul, nu trebuie să te panichezi, ci să apelezi la un medic specialist.

Nicio metodă de contracepție nu oferă protecție de 100% împotriva sarcinii, HIV sau bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală.
Informațiile din acest articol nu reprezintă sfaturi medicale. Vă rugăm să vă adresați medicilor sau farmaciștilor dacă aveți nevoie de informații suplimentare.

Surse:

  1. https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/infectia-cu-virusul-papiloma-uman-hpv
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11901-hpv-human-papilloma-virus
  3. https://360medical.ro/stiri/schimbari-in-programul-de-vaccinare-anti-hpv-din-romania-planurile-ministerului-sanatatii/2023/03/03/
  4. https://arasnet.ro/hpv-human-papilloma-virus/
  5. https://www.msd.ro/stories/hpv/