Poză cu femeie care ține un calendar în mână.

Renumita metodă a calendarului sau cum să-ți calculezi ovulația astfel încât rezultatul ecuației 1+1 să nu fie 3, poate părea cea mai bună metodă contraceptivă care nu te costă nimic, în afară de timp. Totuși, este destul de sigură și eficientă în evitarea unei sarcini nedorite? Răspunsul este NU, iar împreună vom afla motivele.

Să fii femeie nu e atât de ușor pe cât pare, mai ales când lună de lună trebuie să-ți pregătești corpul pentru perioada în care musafirii îți bat la ușă. Ciclul menstrual este un proces mult mai complex decât am crede tocmai pentru că reprezintă, de fapt, un semn că organismul femeii se mobilizează pentru a susține o sarcină.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă ovulația și care este rolul ei, trebuie să o plasăm pe axa etapelor ciclului menstrual. Un ciclu menstrual este format din patru faze: menstruația, faza foliculară, ovulația și faza luteală. În general, un ciclu menstrual regulat are o durată medie de 28 zile, iar pentru a vizualiza mai ușor, putem diviza această perioadă în două. Primele 14 zile reprezintă faza foliculară, etapă în care apare menstruația, iar următoarele 14 zile constituie faza luteală, perioadă ce include ovulația.

Menstruația durează aproximativ 3-7 zile și se manifestă prin sângerare sau, în termeni medicali, prin eliminarea mucoasei uterine.

Ovulația apare fix după încheierea etapei foliculare, atunci când ovulul matur este eliberat din ovar. Acesta își începe călătoria rapidă către uter de-a lungul trompei uterine deoarece supraviețuiește maxim 24 de ore. În cazul în care ovulul nu se întâlnește cu niciun spermatozoid în călătoria lui, atunci acesta va fi eliminat. Ovulația este cea mai scurtă fază deoarece poate dura între 16 și 32 de ore.

Care este formula de calcul a ovulației?

Acum că avem o privire de ansamblu asupra ciclului menstrual, ne va fi mult mai ușor să calculăm perioada ovulației. Dar de ce este atât de importantă aceasta? În etapa ovulației, corpul nostru este cel mai fertil, astfel șansele de a rămâne însărcinată în această perioadă sunt extraordinar de ridicate.

Pe cât de unică este fiecare femeie, pe atât de variabil poate fi ciclul menstrual, iar din acest considerent nu există o formulă de calcul universală. Ca prim pas ar trebui să aflăm durata ciclului nostru menstrual. Al doilea pas este notarea primei zile de menstruație (prima zi în care apare sângerarea) și a ultimei zile dinaintea următoarei menstruații într-un calendar, carnet sau chiar în notițele telefonului. Dacă vei număra câte zile sunt în acest interval poți afla durata ciclului tău menstrual.

În cazul femeilor cu un ciclu perfect regulat de 28 de zile, ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte de următoarea menstruație. Spre exemplu, dacă știi că prima ta zi de menstruație va fi pe data de 20 a lunii, atunci poți aproxima că ziua în care ești cea mai fertilă este data de 6 a aceleiași luni. Însă, acesta este un scenariu ideal deoarece doar 15% dintre femei au un ciclu de 28 de zile. Totodată, ovulația poate varia de la o lună la alta, chiar și în cazul femeilor cu cicluri regulate, de aceea trebuie să alocăm un interval de 3 zile înainte și 3 zile după data ovulației.

Metoda calendarului, ce presupune calcularea ovulației, nu este nici o metodă simplă, nici una eficientă pentru femeile cu un ciclu neregulat. Cum îți poți da seama că ai un ciclu menstrual neregulat? Dacă ai ținut evidența duratei unui ciclu menstrual, cu siguranță ai observat că aceasta variază de la lună la lună și nu poți estima o zi sau două în care aștepți menstruația. Asta înseamnă ca ai un ciclu neregulat. Astfel, în lipsa unei formule care ne poate ajuta să estimăm perioada fertilă, putem apela la un test de ovulație pe care îl găsim în farmacii.

Modificările la nivelul secrețiilor vaginale constituie un bun reper pentru determinarea ovulației. Pe măsură ce nivelul hormonilor crește în etapa foliculară, vei constata că secrețiile tale vaginale au o consistență cremoasă și albicioasă. Imediat înainte și în timpul ovulației, secreția devine mai fluidă și transparentă fiind asemănată cu un albuș de ou crud. Ultima zi în care observi secreții mai umede este cunoscută ca „ziua de vârf” a ovulației. După ovulație, secrețiile pot deveni mai consistente sau pot să dispară.

Cum s-a împământenit metoda calendarului?

Metoda calendarului constă în faptul că ovulația se produce întotdeauna la jumătatea ciclului menstrual, ceea ce nu este mereu adevărat. Această variabilitate poate duce la estimări inexacte ale perioadei fertile și poate crește riscul unei sarcini nedorite. Calculul ovulației este benefic doar în cazul în care îți dorești o sarcină, fiind aliatul tău în procesul de concepere.

În cazul în care practici sex neprotejat și nu ai în plan să devii mamă prea curând, metoda calendarului te ajută doar să-ți faci o idee despre zilele în care trebuie să practici abstinența. Așadar, metoda calendarului, deși consacrată în percepția populară ca fiind o metodă contraceptivă sigură, nu doar că este ineficientă, dar poate aduce după sine și boli cu transmitere sexuală. De reținut este că singura variantă eficientă la care poți apela în perioada ovulației, și nu numai, rămâne prezervativul.

Nicio metodă de contracepție nu oferă protecție de 100% împotriva sarcinii, HIV sau bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală.
Informațiile din acest articol nu reprezintă sfaturi medicale. Vă rugăm să vă adresați medicilor sau farmaciștilor dacă aveți nevoie de informații suplimentare.

Surse:

  1. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menstrual-cycle/
  2. https://www.todaysparent.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/how-to-get-pregnant-when-you-have-an-irregular-period
  3. https://www.tommys.org/pregnancy-information/calculators-tools-resources/ovulation-calculator