Poză cu un cuplu într-un moment intim.

Orgasmul este pe buzele tuturor, însă câți dintre noi putem spune că l-am experimentat măcar o dată și îl putem descrie? Sexul este o experiență intimă și personală, care poate fi experimentată în numeroase moduri, iar când discutăm despre orgasm, fiecare îl va simți într-un mod diferit. Pentru a-ți putea exprima acea intensitate a momentului culminant, cel mai important este să te simți pregătit atât fizic, cât și psihic.

Despre sex

Sexul poate include penetrarea vaginală sau anală, sexul oral, dar și alte activități care pot produce excitație sau plăcere. Însă, acesta nu se referă întotdeauna doar la actul fizic, ci și la intimitatea emoțională și conexiunea dintre parteneri. Sexul este o experiență fizică și emoțională, ce poate avea un impact puternic asupra stării tale de bine.

Ce este orgasmul?

Orgasmul poate fi descris la modul general ca o senzație puternică de plăcere, ce poate fi atinsă prin stimularea clitorisului, a punctului G, a prostatei, dar și prin alte mijloace. Fiind o experiență unică și personală, este greu să îți dai seama dacă ai experimentat orgasmul după spusele prietenilor. Totuși, există câteva semne comune pe care le poți observa pentru a ști că l-ai atins.

Primul semn este, bineînțeles, senzația fizică. Corpul tău se va simți ca și cum ar fi luat foc, iar senzațiile plăcute se vor extinde de la cap până la degetele de la picioare. Dacă simți o creștere a tensiunii musculare și o senzație puternică de plăcere, atunci este posibil să fii pe punctul de a ajunge la climax.

Un alt semn poate fi respirația ce devine scurtă și rapidă în timpul orgasmului și inima care îți bate mai tare decât de obicei. De asemenea, este posibil să simți un val de căldură care se răspândește în întregul corp, o senzație de relaxare fizică și eliberare, și chiar un sentiment de fericire și satisfacție.

Orgasmul la femei versus orgasmul la bărbați

Orgasmul este diferit la femei față de bărbați. Unele femei pot experimenta orgasmul prin stimularea clitorisului sau a punctului G, adică vaginal, iar altele îl pot atinge prin stimularea altor zone erogene, precum cea a sfârcurilor. La femei, orgasmul poate fi însoțit de eliberarea unui lichid transparent, fenomenul fiind cunoscut sub numele de ejaculare feminină.

Bărbații, pe de altă parte, pot experimenta orgasmul prin stimularea penisului sau a prostatei. De obicei, actul sexual se termină la bărbați prin ejacularea lichidului spermatic, însă aceștia pot avea orgasm și fără ejaculare, în timp ce femeile nu au o reacție similară.

Este în regulă să nu am orgasm? Ce pot face în legatură cu asta?

Este absolut normal să nu ai orgasm în timpul activității sexuale sau în timpul masturbării. Unele persoane pot avea dificultăți în a ajunge la punctul culminant, din cauza anumitor probleme de sănătate, a anxietății sau a altor factori psihologici sau emoționali. Înainte de te îngrijora, este important să înțelegi că orgasmul nu este întotdeauna esențial pentru a avea o experiență sexuală plăcută. Uneori parcursul călătoriei din timpul activității sexuale poate fi suficient de satisfăcător.

Totuși, dacă ai dificultăți în a atinge orgasmul, poți încerca să îți explorezi propriul corp prin masturbare, pentru a descoperi ce îți place și ce te ajută să ajungi în acel punct. De asemenea, comunicarea cu partenerul este la fel de importantă. Acesta trebuie informat în legătură cu ceea ce te face să te simți confortabil. Deprinderea încrederii în propriul corp se face în timp pentru ca experiența sexuală să fie una satisfăcătoare pentru ambii parteneri.

În același timp, poate fi util să discuți cu un medic sau cu un terapeut sexual pentru a examina orice probleme de sănătate sau probleme emoționale ai putea avea și care ți-ar putea afecta capacitatea de a ajunge la orgasm.

Nicio metodă de contracepție nu oferă protecție de 100% împotriva sarcinii, HIV sau bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală.
Informațiile din acest articol nu reprezintă sfaturi medicale. Vă rugăm să vă adresați medicilor sau farmaciștilor dacă aveți nevoie de informații suplimentare.

Surse:

  1. https://www.plannedparenthood.org/blog/how-can-you-tell-if-youve-had-an-orgasm
  2. https://www.getthefacts.health.wa.gov.au/sex/orgasm
  3. https://www.doc.ro/relatii-si-familie/de-ce-nu-ai-orgasm-cauze-fizice-si-psihologice